.
kasia: Czy grupa Z jest cykliczna?
28 gru 18:50
aga: (Z, +) to juz wiem, ze jest
a (Q, +) jest cykliczna?
28 gru 19:34
Adamm:
Każda grupa nieskończona cykliczna jest izomorficzna z (Z, +)
gdyby Q była cykliczna, to istniał by izomorfizm φ: Z → Q
φ(1) = x ∊ Q, to φ(n) = nx dla n całkowitych
skoro jest to izomorfizm, to x ≠ 0
zauważmy że x/2 jest wymierne, i różne od dowolnej liczby postaci nx dla x całkowitego
sprzeczność dowodzi że izomorfizm taki nie istnieje
28 gru 19:42
Adamm:
sprzeczność, bo nie istnieje n∊Z, takie że φ(n) = x/2, wbrew założeniu że φ jest izomorfizmem
(izomorfizm jest suriekcją)
28 gru 19:43
BakU: izomorfizm jest bijekcją (mono. i epi.)
28 gru 22:20
Adamm: Wiem. Co to ma do rzeczy?
28 gru 22:41