matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekątne prostopadłościanów
RzEZniK:
Przekątna prostopadłościanu o wymiarach 2x8x6 ma długość ?
16 lut 16:56
Iwan:
przekątna =
√
104
Liczymy przekątną podstawy z pitagorasa: 8
2
+ 2
2
= c
2
64 + 4 = c
2
√
68
= c 2
√
17
= c Teraz możemy obliczyć przekątną graniastosłupa również z pitagorasa (2
√
17
)
2
+ 6
2
= d
2
68 + 36 = d
2
104 = d
2
√
104
= d
16 lut 19:34