...
aga: (C, +)
f(z)=lzl
2
pokazać, że nie jest to surjekcja
proszę o pomoc
28 gru 15:38
Adamm:
suriekcja na co?
28 gru 16:06
aga: czy jest to automorfizm grupy C względem dodawania
f(z)=lzl2
chce pokazac ze nie jest to suriekcja
28 gru 18:55
Adamm:
to weź np. −1, i zastanów się, czy |z|2, liczba która jest dodatnia, może być równa −1
28 gru 18:59
aga: l−1l2 nie moze byc rowne (−1)
28 gru 19:22
Adamm:
Inaczej.
Czy istnieje taka liczba zespolona z, że |z|2 = −1 ?
28 gru 19:26
Adamm:
Jeśli przeszkadza ci to że jest to liczba zespolona.
Istnieją takie liczby rzeczywiste x i y, że z = x+yi
wtedy |z|2 = x2+y2 − suma kwadratów liczb rzeczywistych
czy suma kwadratów liczb rzeczywistych może być równa −1 ?
28 gru 19:30
aga: nie
28 gru 19:33
Adamm:
no czyli f nie jest suriekcją
28 gru 19:36