trygonometria - równanie z parametrem
max pejn: Dzien dobry.
Czy może mi ktos powiedziec, gdzie zrobilem blad?
Zadanie:
| | 2k+1 | |
Dla jakich wartosci parametru k równanie sin4x + cos4x = |
| ma |
| | k−1 | |
rozwiązanie?
cos
4x = (cos
2x)
2 = (1 − sin
2x)
2 = 1 − 2sin
2x + sin
4x
| | 2k+1 | |
2sin4x − 2sin2x + 1 = |
| |
| | k−1 | |
t = sin
2x
| | 2k + 1 | |
2t2 − 2t + 1 − |
| = 0 |
| | k − 1 | |
| | 2k + 1 | | 16k + 8 | | 16k + 8 | |
Δ= 4 − 4 * 2(1 − |
| ) = 4 − 8 + |
| = |
| − 4 |
| | k − 1 | | k − 1 | | k − 1 | |
Δ ≥ 0 aby istniało rozwiązanie
| 16k + 8 − 4k + 4 | |
| ≥ 0 |
| k − 1 | |
jest to prawda gdy:
Licznik ≥ 0 oraz
Mianownik > 0 LUB
Licznik ≤ 0 oraz
Mianownik < 0
(k > −1 ⋀ k ≥ −1) ⋁ (k < 1 ⋀ k ≤ −1) ⇒ k ∊ (1;
∞) ⋁ (−
∞; −1>
A odpowiedź to:
k ∊ <−2; −1>
Czego nie uwzględniłem?
Dzieki.
28 gru 14:34
iteRacj@:
Skoro t = sin2x, to żeby równanie wyjściowe miało rozwiązanie, to równanie ze zmienną
pomocniczą t musi mieć rozwiązania nieujemne.
28 gru 15:31
max pejn: o kurcze, czyli muszę wyliczyć jeszcze:
I z paraboli wybrać przedziały dodatnie?
28 gru 15:56
max pejn: nieujemne*
28 gru 15:56
ICSP: konkretniej musi być
0 ≤ t ≤ 1
Proponuję inną drogę:
| | 1 | |
sin4x + cos4x = 1 − |
| sin2(2x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 2k+1 | |
1 − |
| sin2(2x) = |
| |
| | 2 | | k−1 | |
| | k + 2 | |
sin2(2x) = −2 |
| |
| | k − 1 | |
k ∊ [−2 ; −1]
28 gru 16:03
max pejn: heh, a myslalem ze to ja sie wycwanilem. Dzieki.
28 gru 16:16