matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
student:
15
∫
dx
x
2
√
x
2
+4
28 gru 13:38
jc:
x=2 sh t dx = 2 ch t
dt
cth t
√
x
2
+4
całka = ∫
= −
= −
4 sh
2
t
4
4x
28 gru 14:13
student:
wole tangensy
28 gru 14:21
Mariusz:
Przez części całkiem nieźle by wyszło a jeśli chodzi o podstawienia to można np takie
√
x
2
+4
=t−x
√
x
2
+4
=xt+2 a z całkowania różniczki dwumiennej wynik wyszedłby od razu po podstawieniu bo podstawienie wyglądałoby następująco
x
2
+4
t
2
=
x
2
28 gru 21:02