funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie a ∊ R liczbe rozwiazan rownania x^2
krzysiek: funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie a ∊ R liczbe rozwiazan rownania x2 + ax + a=0.
narysuj wykres funkcji f?
16 lut 16:55
krzysiek: ?
17 lut 17:42
krzysiek: ?
21 lut 14:35
eheheh: robisz tak:
rysujesz wykres gdzie na osi x będą kolejne, dowolne liczby "a" (bo a∊R)
teraz dla każdego dowolnie wybranego przez Ciebie i zaznaczonego na osi X "a" musisz policzyć
ile będzie wynosić y, w ten sposób:
np. a=1 −−−−−− y=x2+1x+1=0 liczysz delte, sprawdzasz ile ma rozwiązań. Jeśli
jedno to masz y=1 czyli powstaje nam punkt o współrzędnych (1,1)
a=2 za "a" podstawiasz 2, liczysz deltę, sprawdzasz ile rozwiązań i zaznaczasz jak np. dwa to
tam gdzie masz a=2 zaznaczasz y=2 jak np. jedno to y=1 kapujesZ? coś mi nie chce się ładować
obrazek
21 lut 14:41
Godzio:

x
2 + ax +a = 0
1
o Δ>0 −> 2 rozwiązania
a
2 −4a >0
a(a−4) > 0
a∊(−
∞,0) ∪ (4,
∞)
2
o Δ = 0 −> 1 rozwiązanie
a=0 v a=4
3
o Δ<0 −> 0 rozwiązań
a∊(0,4)
21 lut 14:41