graniastosłup
gran: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy jest równa a. Przez
przekątną dolnej podstawy i wierzchołek górnej podstawy poprowadzono płaszczyznę przecinającą
dwie sąsiedni ściany graniastosłupa wzdłuż prostych, między którymi kąt ma miarę α. Oblicz
objętość graniastosłupa.
28 gru 11:33
gran: ?
28 gru 19:39
Eta:
| | |OB| | | a2 | |
w ΔOBE : sin(α/2)= |
| ⇒ d2= |
| |
| | d | | 2sin2(α/2) | |
| | a√1−2sin2(α/2) | |
w ΔBCE : H2=d2−a2 ⇒ ... H= |
| |
| | √2sin(α/2) | |
V=a
2*H= ........................
28 gru 19:54