graniastosłupy
ups: Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i nachyloną do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60o. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
28 gru 11:07
iteRacj@:

Przekrojem jest
trapez.
| | |GK| | | |BB'| | |
sin 60o= |
| = |
| |
| | |SG| | | |SG| | |
| | 2a | | 2a√3 | |
|SG|= |
| = |
| wysokość trapezu |
| | √3 | | 3 | |
|AC|=a
√2 dłuższa podstawa trapezu
| | a√2 | | a√3 | | a(3√2−2√3) | |
|GB'|= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
| | a(3√2−2√3) | |
|EF|=2|GB'|= |
| krótsza podstawa trapezu |
| | 3 | |
pozostaje skorzystac ze wzoru na pole trapezu
28 gru 13:52