graniastosłupy
ups: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Pole przekroju graniastosłupa płaszczyzna
przechodzącą przez dłuższe przekątne podstaw równe jest S. Pole przekroju płaszczyzna
przechodzącą przez krótsze przekątne podstaw jest równe P. Oblicz cosinus kąta ostrego.
28 gru 10:48
ups: *kąta ostrego rombu, oczywiście
28 gru 10:48
iteRacj@: Pod jakim kątem przecinają się przekątne podstawy czyli rombu?
28 gru 12:17
Eta:

f,e długości przekątnych rombu , f>e to S>P
| | f | | S | | S2 | |
S=f*H i P=e*H ⇒ |
| = |
| ⇒f2=e2* |
| |
| | e | | P | | P2 | |
oraz w każdym rombie
f
2+e
2=4a
2 ( z tw. Pitagorasa)
| | S2 | |
to e2( |
| +1)=4a2 \:2a2 |
| | P2 | |
| | e2 | | S2+P2 | | e2 | | 2P2 | |
|
| ( |
| )=2 ⇒ |
| = |
| |
| | 2a2 | | P2 | | 2a2 | | S2+P2 | |
==============
Z tw. kosinusów w rombie
| | a2+a2−e2 | | e2 | | 2P2 | |
cosα= |
| = 1− |
| = 1− |
| ⇒ |
| | 2*a*a | | 2a2 | | S2+P2 | |
================
28 gru 18:57
ups: Bardzo dziękuję za pomoc w zadaniu!
30 gru 19:14
Eta:
30 gru 19:25