Relacje porządku
Jabol53: Niech (A, |) − to drugie to podzielność − będzie zbiorem uporządkowanym. Dlaczego relacja A =
Z/{0}, gdzie Z to zbiór liczb całkowitych, nie jest relacją porządku?
27 gru 21:26
Adamm:
Przeczytaj co napisałeś
27 gru 21:27
Jabol53: Moim zdaniem jest/była(?), bo zero i tak odpada − przez zero się nie dzieli. A każda liczba
całkowita dodatnia ma odpowiednik całkowity ujemny, czyli one się dzielą przez siebie. Relacja
porządku: 1. zwrotna, czyli x dzieli x, 2. x | y i y | x, to x = y, ale może być też x i y =
−x. O ten drugi warunek chodzi?
27 gru 21:56