Postać trygonometryczna liczby zespolonej
natali56: Ponownie muszę prosić o pomoc. Mam w domu studenta I roku politechniki, który ma problemy z
matematyką. Sama studiowałam ponad 20 lat temu i już nie potrafię sobie poradzić z
trudniejszymi zadaniami. Niestety.
Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę:
−4/1+√3i
−4/√3 −i
27 gru 20:04
piotr: a + i b = √a2+b2 earctg(b/a)i = √a2+b2 ( cos(arctg(b/a)) + i sin(arctg(b/a)) )
27 gru 20:18
grzest:
No tak, rozumiem. Ale o nawiasach pamiętać należy, choćby minęło wiele lat.
Zadanie 1.
Wg mnie liczba ta ma następującą postać:
| | −4 | | −4(1−√3i) | | 1−√3i | |
z = |
| = |
| = −4 |
| = −1+√3i. |
| | 1+√3i | | (1+√3i)(1−√3i) | | 4 | |
Moduł z oznaczę jako r
r=
√x1+y2 =
√(−1)2+(√3)2 = 2.
| | x | | 1 | |
cos φ = |
| = − |
| ⇒ φ = 2π/3. |
| | r | | 2 | |
Postać trygonometryczna:
| | 2π | | 2π | |
z= r(cos φ + i sin φ) = 2(cos |
| +i sin |
| ). |
| | 3 | | 3 | |
Zad. 2 liczymy podobnie.
27 gru 20:34
natali56: Zgadzam się. Dokładnie ma taką postać. Nie umiałam jej tak zapisać.
Jednak nie rozumiem o jakich nawiasach zapomniałam. Za moich czasów pisało się ręcznie.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Mam nadzieję, że z drugim sobie poradzę.
Pewnie jeszcze nie raz będę potrzebowała pomocy.
27 gru 20:42
Mila:

z=−4/(
√3 −i)
| | −4 | | √3+i | | −4*(√3+i) | |
z= |
| * |
| = |
| |
| | √3−i | | √3+i | | 3−i2 | |
z=−
√3−i
|z|=
√(√3)2+11=2
φ− kąt z III ćwiartki ( punkt (−
√3,−1) leży w III ćwiartce)
| | 7π | | 7π | |
z=2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
==================
27 gru 20:49
PW: A nawiasy są niezbędne, gdy używamy "/" zamiast kreski ulamkowej.
Przecież
−4/1+√3i
to nie to samo co
−4/(1+√3i).
27 gru 21:52
Jerzy:
A ja bym wynajął studentce polonistyki i miał problem z głowy.
27 gru 21:58
natali56: Ok. Rozumiem.
28 gru 09:06
daras: a najlepiej jakby sam poszedł na polonistykę

bez znajomości matematyki sprzed roku na PW
sobie nie poradzi
28 gru 17:11