pochodna funkcji
student123: Muszę obliczyć pochodną funkcji f(x)=x/e10x2−4 i jak liczę sam to wychodzi mi wynik
(e10x2−4−20x2e10x2−4)/(e20x2−8), a w kalkulatorach pochodnych np wolframalpha
wychodzi wynik e4−10x2(1−20x2) i nawet jeśli w moim wyniku wyciągnę e... przed nawias to
dalej zostaje mi mianownik ktoś mógłby sprawdzić gdzie jest błąd?
27 gru 18:30
Eta:
| | 1*e10x2−4−x*e10x2−4(20x) | |
..= |
| = |
| | e2(10x2−4) | |
(1−20x
2)*e
−10x2+4= (1−20x
2)*e
4−10x2
| | e10x2−4 | |
bo |
| =e10x2−4−20x2+8=e4−10x2 |
| | e2(10x2−4) | |
27 gru 18:39