Dowód
Azmuth: Witam, mam pytanie. Jak dowieść, że
n
k=0
27 gru 18:29
27 gru 19:17
Azmuth: To znalazłem, ale dla mnie tam pod koniec dowodu jest to niejasno rozpisane i nie rozumiem
przekształceń sumy w trzech ostatnich linijkach dowodu
27 gru 19:18
Adamm:
trzecia od góry
"gołe" wyrazy, tzn. bez x−ów lub bez y−ów zostały wydzielone przez obie sumy
w drugiej sumie została zastosowana zmiana indeksów, a cała suma połączona w jedność
druga od góry
| | | | | | | | | |
oraz fakt że | = | = 1, podobnie | = | = 1 |
| | | | | |
pierwsza od góry
suma została połączona w jedną
27 gru 20:06