cosinus
Michał6: W okrąg wpisano trapez tak,że jedna z podstaw jest średnicą okręgu
Wiedząc,że suma długości podstaw do obwodu trapezu pozostaje w stosunku 2:3
Oblicz cosinus kąta ostrego tego trapezu
27 gru 17:59
27 gru 18:45
Eta:

1/ rysunek i oznaczenia zgodne z treścią zadania
| | 2R+2b | | 2 | |
2/ |AE|=R−b to |EB|= R+b i |
| = |
| ⇒ R+b=2c |
| | 2c+2R+2b | | 3 | |
to |EB|=
2c
3/ Z podobieństwa trójkątów AED i EBD i ΔABD jest prostokątny ( dlaczego? odpowiedz sam
mamy: h
2=(r−b)*2c /: c
2
| | h | | 2(R−b) | | h | | R−b | |
( |
| )2= |
| i |
| =sinα, |
| =cosα |
| | c | | c | | c | | c | |
to sin
2α= 2cosα ⇒ 1−cos
2α=2cosα ⇒ cos
2α+2cosα−1=0 ,Δ=8
√Δ=2
√2
więc cosα=
√2−1 lub cosα= −
√2−1−−− sprzeczność
===========
27 gru 18:59
Eta:
27 gru 19:00
Eta:
I szkoda mojej pracy
27 gru 19:04
xyz: każda praca popłaca
a tak wgl polecam hot−dogi
27 gru 21:30