matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
krzysiek:
(s
2
+1)(s
2
+9)
lim
s−>oo
3
s(s
2
+4)
Proszę o pomoc, dawno to miałem nic nie pamiętam intuicja mówi mi że wynik to 3 ale dlaczego? wiem że s−>oo to s=0?
27 gru 16:47
Adamm:
3(s
2
+1)(s
2
+9)
(s
2
+1)(s
2
+9)
= 3s *
s(s
2
+4)
s
2
(s
2
+4)
(s
2
+1)(s
2
+9)
(1+1/s
2
)(1+9/s
2
)
=
→ 1
s
2
(s
2
+4)
1+4/s
2
(s
2
+1)(s
2
+9)
3s *
→
∞
s
2
(s
2
+4)
27 gru 16:53