Rozwiąż nierówność trygonometryczną.
Matt: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = sinx dla x <0; 2PI>.
Rozwiąż nierówność f(2x) >= 2(f(x))2.
Czyli mam rozwiązać sin2x >= 2(sinx)2 dla x <0; 2PI> Jakieś podpowiedzi?
27 gru 16:43
Janek191:
f(2 x) = sin 2x
2 (f(x))2 = 2 sin2 x
sin 2 x ≥ 2 (sin x)2
sin2 x = 2 sin x*cos x
27 gru 16:50
Adamm:
sin(2x) = 2sin(x)cos(x)
27 gru 16:51
Mila:

sin2x≥2sin
2x⇔
2sinx*cosx−2sin
2x≥0
2sinx*(cosx−sinx)≥0 i x∊<0,2π>
| | π | |
1) sinx≥0 i cosx≥sinx⇔x∊<0,π> i x∊<0, |
| >⇔ patrz na wykres: |
| | 4 | |
lub
2) sinx≤0 i cosx≤sinx i x∊<0,2π>
dokończ
27 gru 17:01
Matt: 2sinxcox>=2(sinx)
2
sinxcox−(sinx)
2>=0
sinx(cosx−sinx)>=0
co dalej

:x
27 gru 17:01
Matt: a ok dziękuję
27 gru 17:02
Mila:
I co dalej napisałeś, aby dokończyć?
27 gru 17:16
Matt: x∊<π; 5/4π>
27 gru 17:40
Mila:
Dobrze
27 gru 18:13
Jan: Dlaczego rozwiązujemy przypadek nr 2, tzn. sin(x)≤0 i cos(x)≤sin(x)
20 mar 22:09