zb jednostajna
ICSP: Zbadać zbieżność jednostajną ciągów funkcyjnych
a) f
n(x) = x
x ∊ R , n ∊ N
−−
a) Zbieżny jednostajnie do f(x) = x
b) Zbieżny jednostajnie do f(x) = 0
Nie wiem jak zrobić c .
27 gru 15:36
Bleee:
A czym się różni (c) od (a)? Zastanów się.
27 gru 15:40
ICSP: Najmocniej przepraszam
27 gru 15:41
Bleee:
Powyższy ciąg funkcyjny jest zbiezny monotoniczna do f(x) = 0
27 gru 15:54
Adamm:
| x | |
| nie jest zbieżny jednostajnie do 0, bo fn(n) = 1 |
| n | |
27 gru 16:04
ICSP: Dziękuję
27 gru 16:14
ICSP: Teraz się zastanawiam jak udowodnić coś takiego :
Dany jest ciąg funkcyjny fn zbieżny jednostajnie do funkcji f. Pokazać, że jeżeli
istnieje M takie , że dla wszystkich n jest |fn| ≤ M. To funkcja f również spełnia nierówność
|f| ≤ M.
28 gru 14:12
Adamm:
wystarczy że fn jest zbieżny do f
dla dowolnego x
|fn(x)| ≤ M
przechodząc z n do nieskończoności
|f(x)| ≤ M
28 gru 14:33
ICSP: Dziękuję
28 gru 15:23