Oblicz
nauqa: Czy √(x2−4)*√(x2−4) to jest √(x2−4)*(x2−4), czyli √(x4−8x2+16)? Co można z tym
póżniej zrobić?
Mam jeszcze pytanie do: √(x2−16), jak to obliczyć? Czy można zapisać to jako |x−4|*|x+4|, a
może coś innego? I co dalej?
Liczę na pomoc z tym.
27 gru 09:56
ford:
√(x2−4*√x2−4 to jest √(x2−4)*(x2−4) i to jest √x4−8x2+16
Można z tego zrobić √(x2−4)*(x2−4) = √(x2−4)2 = |x2−4|
Co do √(x2−16) to niestety nie można tego zapisać jako |x−4|*|x+4|, można jedynie tak to
rozpisać:
√x2−16 = √(x−4)(x+4) = √x−4*√x+4.
Aby przejść na wartość bezwzględną, wymagana jest druga potęga poza nawiasem, ale wewnątrz
pierwiastka
27 gru 10:02
nauqa: Dziękuję bardzo!
27 gru 10:06
ford:
drobna uwaga: przekształcenie wyrażenia √(x2−4)*√(x2−4) które wcześniej rozpisałem jest
poprawne dla wszystkich x−sów należących do dziedziny.
Dziedzinę wyznaczamy tak:
x2−4≥0
x2≥4 | √
√x2 ≥ √4
|x| ≥ 2
x∊(−∞,−2>∪<2,+∞)
27 gru 10:19