szereg geo a suma wyrazow ciagu geo
tomek3: Szereg geometryczny a suma wyrazów ciągu geometrycznego
Mam np takie zadanko, aby obliczyć lim an
an = x1 + x2 + ... + xn
jak się okazuje, an będzie to ciąg geometryczny o ilorazie 1/25
a więc ciąg ten jest zbieżny
licze sumę = a1/1−q = 1/24
lim an = lim 1/24 = 1/24
czy to jest dobrze?
bo w odpowiedziach każą mi skorzystać z wzoru na sumę wyrazów ciągu geo a1*(1/25n24/25
Ale przecież skoro ciąg nie posiada określonego ostatniego wyrazu, to chyba nie można
skorzystać z tego wzoru...?
I potem stąd wyliczają, że an = 125*(1−12524/25
czyli lim an = 1/24
26 gru 21:10
tomek3: a 1 = 1/25
q = 1/25
26 gru 21:15
Adamm:
| | 1−qn | |
x1+...+xn = x1+qx1+...+qn−1x1 = x1(1+q+...+qn−1) = x1* |
| |
| | 1−q | |
| | 1−qn | | x1 | |
limn→∞ (x1+...+xn) = limn→∞ x1* |
| = |
| dla |q|<1 |
| | 1−q | | 1−q | |
26 gru 21:22
Adamm: tak to jest jak się nie podaje precyzyjnych definicji w liceum
26 gru 21:23
tomek3: czyli koniec koncow wyszlo po mojemu
dz za pomoc
26 gru 21:27
tomek3: tam na koncu jest, ze granica rowna sie x1/1−q tak?
26 gru 21:28
Mila:
Napisz pełną treść zadania.
26 gru 21:28
tomek3: Mila
S=suma szeregu geometrycznego
Sn= suma wyrazów ciągu geometrycznego
O ile twierdzenie, że S= lim Sn jest prawdziwe, to nie potrzebuję pomocy przy zadaniu.
n−−> niesk
26 gru 21:39
Mila:
To tak, jak Adamm napisał. 21:22
Obliczasz granicę n−tej sumy częściowej szeregu.
26 gru 22:38