Permutacje jako bijekcje
HappyHoliday: Hej,
czy przetłumaczylibyście na polski opis permutacji jako bijekcji?
F: AA →A|A|
F|A→1−1/naA jest bijekcją z A→A1−1/na w zbiór permutacji zbioru A.
26 gru 20:49
HappyHoliday: :c
26 gru 22:07
HappyHoliday: :ccc
27 gru 10:52
HappyHoliday: Proszę zapisać słownie chociaż F: AA →A|A| ...
27 gru 11:19
jc: Funkcja F przekształca zbiór funkcji z A w A
w |A| krotny iloczyn kartezjański A.
Nie wiem, co by to znaczyło dla nieskończonych A.
Przykład.
A={a,b,c}, f(a)=b, f(b)=a, f(c)=c.
F(f)=(b,b,a)
Przykład bijekcji: F(f)=(f(a),f(b),f(c)) dla dowolnej funkcji f:{a,b,c} →{a,b,c}.
Wszystkich takich funkcji jest 2727, a bijekcji 27!.
27 gru 12:23