Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci:
AsiaS: Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci:
[x+(x
2−1)
12]
−1+[(x−(x
2−1)
12)]
−1
Ja próbowałam tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | √x | |
| + |
| + |
| − |
| = |
| + |
| = |
| |
| x | | √(x2−1) | | √x | | √(x2−1) | | x | | √x | | x | |
26 gru 13:35
AsiaS: Jednak w odpowiedziach jest 2x, więc nie wiem jak się do tego inaczej zabrać.
26 gru 13:36
ICSP:
| | 1 | | 1 | |
W = |
| + |
| |
| | x + √x2 − 1 | | x − √x2 − 1 | |
Sprowadź do wspólnego mianownika.
26 gru 13:42
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Zastosuj: |
| + |
| |
| | a + b | | a − b | |
26 gru 13:43
AsiaS: Ooo dziękuję bardzo
26 gru 13:59