Zadanie z egzaminu aktuarialnego,prawdopodobienstwo
Deny: Rzucamy kostka do momentu az w jednym rzucie wypadnie 6 oczek. Oblicz prawdopodobienstwo ze
wykonamy 7 rzutow ,jesli wiadomo ze wczesniej wypadly 2x 3 oczka.
Zadanie z egzaminu aktuarialnego.
Moje rozw :
Ω= 6
7
Zadanie obliczone w sposob kombinatoryczny.
Natomiast zdarzenie A obliczam w ten sposob ze na w 7 rzucie jest liczba oczek 6 ,wczesniej 2
razy wyrzucono 3 oraz pozostale 4 razy wypadly liczby oczek z zbioru {1,2,4,5}.
| | | |
Liczba takich ustawien to | 44. |
| | |
| | | |
P(A) = ( | 44)/(67) = 10/729 , a powinno byc 80/729. |
| | |
Prosze mi powiedziec co robie zle i przedstawic swoj tok ,bardzo prosze o pomoc.
26 gru 13:07
Jerzy:
A jak uzyskałeś 10 w liczniku ?
26 gru 14:06
Deny: Jak skrocisz sb ten ulamek to tak wyjdzie.
26 gru 14:20
Jerzy:
Nie liczyłem,ale merytorycznie dla mnie jest dobrze.
26 gru 14:23
Deny: Dla mnie tez. Ale odpowiedz to 80/729 . Czyli prawdop. Jest 8 razy wieksze niz to co wyszlo.
Tak jest w odp na stronie knf.
26 gru 14:32
Jerzy:
To może spróbuj prawdopodobieństwo warunkowe.
26 gru 14:35
wredulus_pospolitus:
"jesli wiadomo ze wczesniej wypadly 2x 3 oczka."
oznacza tyle, że mamy tutaj prawdopodobieństwo warunkowe
26 gru 15:46
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz ... #A dobrze ... ale wtedy #Ω 'zawyżona'
26 gru 15:47
wredulus_pospolitus:
a tak naprawdę to jeszcze inaczej powinno się zrobić to zadanie.
26 gru 15:48
Deny: W takim razie moglbys przestawic Twoje rozwiazanie?
26 gru 16:05
Jerzy: Ciekawe jest sformuowanie: "w jednym rzucie wypadnie sześć oczek"
26 gru 16:31
Pytający:
Deny, podaj link do tego egzaminu/zadania, coby móc zerknąć na oryginalną treść.
26 gru 16:39
26 gru 16:49
Maciess: To tutaj nie będzie wzór Bayesa?
26 gru 16:54
Adamm:
czyli mamy X z rozkładem geometrycznym gdzie p = 1/6 − prawd. sukcesu
mamy obliczyć P(X=k | A), gdzie A − wypadły 3 oczka 2 razy
26 gru 17:13
Jerzy:
Zmniejszmy nieco dane. W 4 rzucie 6 i warunek, raz wypadła 3.Jaki jest teraz wynik ?
26 gru 18:05
26 gru 18:08
26 gru 18:19
wredulus_pospolitus:
Pytający −−− oczywiście tak powinno być rozwiązane to zadanie, jednak chciałbym wskazać tylko
jedną rzecz:
"Oblicz prawdopodobienstwo ze wykonamy 7 rzutow ,jesli wiadomo
ze wczesniej wypadly 2x 3
oczka"
Czyż taki opis nie oznacza, że ów dwa razy po '3' oczka zdarzyły się PRZED 7 rzutem (a co się
dzieje później to już 'wsio ryba' mogą nawet wypadać kolejne trójki) ?
Jak dla mnie tak właśnie jest, a jak według Was


(oczywiście, wtedy wynik wyjdzie inny niż
jest w odpowiedziach, baaa ... wyjdzie inny niż wszelkie możliwe odpowiedzi)
26 gru 18:40
Adamm:
Oczywiście że tak nie jest.
Wiemy że przed wypadnięciem szóstki, wypadły 3 oczka po 2 razy.
Nie wiemy że wypadły one wcześniej niż 7 rzut
26 gru 18:47
Deny: Ja tresc zadania traktuje ,ze wlasnie 2x 3 oczka wypadaja w rzutach od pierwszego do szostego a
wiec rozwazamy tylko takie mozliwosci..
26 gru 18:50
26 gru 18:57
Adamm:
Ty teraz sobie uprościsz, a potem na egzaminie utną ci punkty,
bo zinterpretowałeś zadanie "po swojemu"
26 gru 19:01
wredulus_pospolitus:
no to w takim razie autor bardzo niedokładnie przepisał zadanie
26 gru 19:01