Sebol: Znajdz wektory o długości 2 które sa prostopadłe do wektora [2,-2]
Jak ktoś ma fajny pomysł niech pisze
16 lis 14:06
życzliwa:
dwa wektory są prostopadłe gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0
oznaczenia u-pierwszy wektor(o długości 2)
v-drugi wektor o wsp. [2,-2]
u=[xu,yu]
v=[2,-2]
IuI=2
iloczyn skalarny =0 czyli xu*xv+yu*yv=0
xu*2-2*yu=0
xu=yu
IuI=2
IuI=√xu do kwadratu+yu do kwadratu
4=xu do kwadratu+yu do kwadratu
4=2*xu do kwadratu
xu=√2 lub xu=-√2
yu=√2 lub yu=-√2
16 lis 14:34
Sebol: wielkie dzięki

Wynik mam ten sam
16 lis 14:36