klasy abstrakcji
iteRacj@: Czy klasy abstrakcji są wyznaczone właściwie?
Dany jest zbiór A={1,2,3,4,5}. Z jest zbiorem wszystkich podzbiorów A. W Z definiujemy relację
równoważności r: X r Y wtedy i tylko wtedy, gdy X∩{2,4,5} = Y∩{2,4,5} . Wyznacz klasy
abstrakcji:
[∅]r = {∅,{1},{3}}
[A]r = {A,{1,2,4,5},{3,2,4,5},{2,4,5}}
[{1,2}]r = {{2},{2,3}}
26 gru 00:32
Adamm:
[∅]r − źle
[A]r − dobrze
[{1, 2}]r − źle
26 gru 01:15
Pytający:
Niezbyt. Warto zauważyć, że X∩{2,4,5}⊂{2,4,5}, czyli X∩{2,4,5}∊ℙ({2,4,5}). Znaczy jest
|ℙ({2,4,5})|=23=8 klas abstrakcji:
[p]r = {p, p∪{1}, p∪{3}, p∪{1,3}} dla p∊ℙ({2,4,5})
Przykładowo:
[∅]r = {∅, {1}, {3}, {1,3}} // p=∅
[{2}]r = {{2}, {1,2}, {2,3}, {1,2,3}} = [{1,2}]r // p={2}
[{2,4}]r = {{2,4}, {1,2,4}, {2,3,4}, {1,2,3,4}} // p={2,4}
[{2,4,5}]r = {{2,4,5}, {1,2,4,5}, {2,3,4,5}, {1,2,3,4,5}} = [A]r // p={2,4,5}
26 gru 01:16
Adamm:
klasy abstrakcji będą 4 elementowe − dlaczego?
26 gru 01:17
iteRacj@:
dziękuję za odpowiedzi, przeanalizuję jak mi będzie łatwiej myśleć ≡ rano
26 gru 01:29
iteRacj@:
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Widzę, na jakiej zasadzie podzbiory trafiają do klas
abstrakcji, więc już wszystko jest dla mnie jasne.
26 gru 14:26