Suma odległości punktu P od ścian czworościanu
maturzystaR:
Wewnątrz czworościanu foremnego wybrano dowolny punkt P. Wykaż, że suma odległości punktu P
od wszystkich ścian czworościanu jest równa wysokości tego czworościanu.
25 gru 22:41
25 gru 22:45
Adamm:
działa dla dowolnego wymiaru
25 gru 22:58
Adamm:
dla dowolnych sympleksów
∑ Vr = V
∑ Cd*P*sr = Cd*P*h
gdzie Cd − stała zależna tylko od wymiaru
P − pole (d−1 wymiarowa miara Lebesgue'a)
sr − odległość względem r−tej ściany
h − wysokość
Vr − r−ta objętość (d wymiarowa miara Lebesgue'a)
V − objętość sympleksu
stąd od razu ∑r sr = h
25 gru 23:00
Mila:

Odcinki x,y,z,v są prostopadłe do odpowiednich ścian.
Dzielisz czworościan na 4 czworościany o wierzchołku P i podstawach ,
które są odpowiednimi ścianami.
Korzystasz z równoważności objętości.
| | 1 | |
= |
| *(U{a2√3{4}*x+U{a2√3{4}*y+U{a2√3{4}*z+U{a2√3{4}*v)⇔ |
| | 3 | |
x+y+z+v=H
cnw
25 gru 23:04
25 gru 23:05
Adamm:
co to jest "równoważność objętości" ?
25 gru 23:14