Rozkład wielomianu
witampanstwa_: Treść zadania to: "Rozłóż wielomian x4 − 2x2 − 15 na czynniki.". Czy jako rozwiazanie tego
zadania mogę podac tylko pierwiastki tego wielomianu, tj. "(x − √5)(x + √5)"?
25 gru 21:34
Mila:
x4 − 2x2 − 15 =(x2−1)2−1−15=0
(x2−1)2−42=0
(x2−1−4)*(x2−1+5)=0
(x2−5)*(x2+4)=0
(x−√5)*(x+√5)*(x2+4)=0
W zbiorze R:
W(x)=(x−√5)*(x+√5)*(x2+4)
W zbiorze liczb zespolonych można więcej.
25 gru 21:40
student: nie
25 gru 21:40
Adamm:
zauważ że x4−2x2−15 ma stopień 4, podczas gdy (x−√5)(x+√5) ma stopień 2
25 gru 21:43
witampanstwa_: Dzieki, calkowicie zapomnialem o stopniu
25 gru 21:50