Basia:
3*9
x−82*3
x+27≤0
3*(3
2)
x−82*3
x+27≤0
3*(3
x)
2−82*3
x+27≤0
t=3
x
t>0
3t
2−82t+27≤0
3(t
2−27t+9)≤0
t
2−27t+9≤0
Δ=(−27)
2−4*1*9 = 27
2−4*9 = (3*9)
2−4*9 = 3*9*3*9−4*9 =
9(3*9*3−4) = 9(81−4) = 9*77
√Δ=3
√77
√77<
√81=9
−3
√77>−3*9=−27
27−3
√77>27−27=0
stąd
| | 27−3√77 | | 27+3√77 | |
t∊< |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | 27−3√27 | |
sprawdźmy czy |
| <1 |
| | 2 | |
gdyby
to
27−3
√77>2
25>3
√77
25
2>9*77
625>693
sprzeczność czyli
0< t
1 <1
√77<
√81=9
3
√77<3*9=27
27+3
√77<27+27=54
czyli w rzeczywistości 3
x jako liczba całkowita musi spełniać warunek
1≤3
x≤3
3
3
0≤3
x≤3
3
0≤x≤3
x=0,1,2,3
|Ω| = 4*3*2=24
a) f.kwadratowa jest parzysta ⇔ c=0 i a≠0
a=1,2,3 c=0 b dowolne ≠a i ≠0
|A| = 3*2*1=6
P(A)=
624=
14
b) malejąca w zbiorze R ⇔ a=0 i b<0
nie możemy wylosować liczby <0
P(B)=0
c)
a>0 i c=2 ⇔ c=2 a=1,3 b dowolne ale ≠a,c
|C|=2*2*1=4
P(C)=
424=
16
P(C)=
16
sprawdź obliczenia, mogłam się pomylić