Granice
simon5005: Jak rozpisywać i postępować w takiego typu granicach:
| | √1−√1+h | |
lim(h→0−) |
| , tak aby dojść do właściwego wyniku w tym przypadku −∞ |
| | h | |
oraz
| | √ln(1+h2) | |
lim(h→0+) |
| , żeby uzyskać 1 |
| | h | |
25 gru 13:58
Jerzy:
Popatrz cztery posty niżej.
25 gru 14:00
xyz:
rozpatrujac licznik
√1−√1+h
skoro h−>0
−
to wyrażenie 1+h < 1 (chociazby podstawiajac za h liczbe −0.01)
wtedy
√1+h < 1, zatem roznica 1−
√1+h > 0,
√1−√1+h > 0
stad w liczniku mamy liczbe > 0
w mianowniku liczbe dazaca do zera z lewej strony.
| | jakas liczba | |
Granica |
| = − ∞ |
| | 0− | |
| | jakas liczba | |
jakby bylo |
| = + ∞ |
| | 0+ | |
25 gru 14:48
simon5005: Dziękuję @xyz za szczegółowe rozpisanie, o takie coś mi właśnie chodziło
25 gru 15:35
Pytający:
Xyz, ale tak się składa, że ta "jakaś liczba" z licznika dąży do 0, więc niezbyt sensowne
jest Twoje uzasadnienie.

h → 0
−
1+h → 1
−
√1+h → 1
−
1−
√1+h → 0
+
√1−√1+h → 0
+
| | 0+ | |
Znaczy masz tam wyrażenie nieoznaczone [ |
| ], łatwo policzyć z reguły de l'Hospitala: |
| | 0− | |
http://matematykadlastudenta.pl/strona/954.html
Drugi przykład:
| | √ln(1+h2) | |
limh→0+ |
| = limh→0+ √(1/h2)*ln(1+h2) = |
| | h | |
= lim
h→0+ √ln((1+h2)1/h2) = 1 // lim
h→0+ (1+h
2)
1/h2 = e
25 gru 17:39
Mariusz:
Problem z tymi granicami jest taki że pojawiają się podczas liczenia pochodnej
więc reguła de L'Hospitala nie bardzo do nich pasuje
25 gru 18:00
Pytający:
| | √1−√1+h | | 0 | | (√1−√1+h)' | |
limh→0− |
| = [ |
| ] =H limh→0− |
| = |
| | h | | 0 | | h' | |
| | | | −1 | |
= limh→0− |
| = limh→0− |
| = |
| | 1 | | 4√(1−√1+h)(1+h) | |
Problemu nie dostrzegłem.
25 gru 21:02
Mariusz:
Policz pochodne z użyciem granic
26 gru 00:45
Mariusz:
Inaczej
Jeżeli przyjmiemy że pochodna funkcji w punkcie to
to pierwszą granicę można zapisać w postaci
| | √1−√1+h | |
limh→0 |
| =limh→0U{√1−√1+h−√1−√1+0{h−0} |
| | h | |
czyli jest to wartość pochodnej w zerze
Drugą zaś granicę możemy zapisać jako
| | √ln(1+h2)−√ln(1+0) | |
limh→0 |
| |
| | h−0 | |
czyli także jest to wartość pochodnej w zerze
a jak wygląda reguła L'Hospitala
Zatem reguła L'Hospitala nie jest tutaj wskazana bo
aby policzyć pochodną musimy znać granicę którą chcemy policzyć
26 gru 01:02