zadanie
jabloo: Betonowy blok o masie 5 kg jest podnoszony przy
pomocy liny z przyspieszeniem 2.8 m/s2 skierowanym w górę. Siła, jaka
wywiera blok na linę:
A) równa jest 35 N i jest skierowana do góry
B) równa jest 35 N i jest skierowana w dół
C) równa jest 63 N i jest skierowana do góry
D) równa jest 63 N i jest skierowana w dół
E) równa jest 49 N i jest skierowana do góry
25 gru 13:46
wredulus_pospolitus:
więc nawet nie znając wzoru wnioskuję, że będzie to:
5*(9,8 − 2.8) N = 35 N
i teraz ... w którą stronę skierowany będzie wektor siły.
25 gru 14:37
an: Nie wydaje Ci się dziwnym, że zgodnie z Twoimi wyliczeniami, gdyby to cialo podnoszono
z przyspieszeniem 9,8m/sek
2 to potrzebna do tego siła wyniosłaby 0 N,
jakieś perpetuum mobile
25 gru 19:00
Leszek: F = ma + mg = m( a+g) = ........
Odp. D
25 gru 19:03
Adamm:
@an to jest siła całego układu
w fizyce tak jak w matematyce, nic nie ginie
25 gru 19:52