policzyć całkie
asdf: policzyć całkie
∫sin4x cos2x dx
Jak to rozwiązac?
25 gru 11:27
Jerzy:
Np. zastępując cos2x = 1 − sin2x , a dla ∫sinnxdx jest gotowy wzór.
25 gru 11:33
asdf: Dobra, niezauważyłem tego. Dzięki!
25 gru 11:45
Mariusz:
∫sin
n(x)dx=∫sin(x)sin
n−1(x)dx
=−cos(x)sin
n−1(x)−∫(−cos(x))(n−1)sin
n−2(x)cos(x)dx
∫sin
n(x)dx=−cos(x)sin
n−1(x)+(n−1)∫sin
n−2(x)cos
2(x)dx
∫sin
n(x)dx=−cos(x)sin
n−1(x)+(n−1)∫sin
n−2(x)(1−sin
2(x))dx
∫sin
n(x)dx=−cos(x)sin
n−1(x)+(n−1)∫sin
n−2(x)dx−(n−1)∫sin
n(x)dx
n∫sin
n(x)dx=−cos(x)sin
n−1(x)+(n−1)∫sin
n−2(x)dx
| | 1 | | n−1 | |
∫sinn(x)dx=− |
| cos(x)sinn−1(x)+ |
| ∫sinn−2(x)dx |
| | n | | n | |
25 gru 12:51
asdf: dzieki
25 gru 13:03
jc: Zapisujemy tak, aby całkowanie było oczywiste.
| | cos 6x | | cos 4x | | cos 2x | | 1 | |
sin4x cos2x = |
| − |
| − |
| + |
| |
| | 32 | | 16 | | 32 | | 16 | |
| | sin 6x | | sin 4x | | sin 2x | | x | |
całka = |
| − |
| − |
| + |
| |
| | 192 | | 64 | | 64 | | 16 | |
25 gru 13:16
Mariusz:
Kontynuowałem pomysł Jerzego , który jest dość wygodny w użyciu
i z trygonometrii wymaga zapamiętania tylko jedynki trygonometrycznej
25 gru 13:22