Rozwiąż układ równań
Miszka: Proste zadanie, jednak nie do końca wiem, czy dobrze je rozwiązuję:
Rozwiąż układ równań:
|x| − y = 2
x − |y| = 0
Wynik wychodzi mi dobry, jednak zapis jest beznadziejny. Jak to dokładnie rozwiązać w taki
sposób, by zadanie zostało uznane na maturze?
25 gru 01:09
Omikron:
Z drugiego równania mamy x = |y|.
Podstawiamy do pierwszego.
| |y| | − y = 2
|y| − y = 2
1) y < 0
−y − y = 2
y = −1
Wtedy x = 1
2) y ≥ 0
y − y = 2
0 = 2
Sprzeczność.
Jedynym rozwiązaniem układu jest więc x = 1 i y = −1
25 gru 01:21
wredulus_pospolitus:

graficznie:
y = |x|−2
czerwo
x = |y|
niebieski
25 gru 01:21
Miszka: Dzięki!
25 gru 17:39