Ciągłość i różniczkowalność
simon5005: Zbadaj ciągłość i różniczkowalność w dziedzinie funkcji:
f(x) =
√ln(1+x|x|)
Obliczyłem dziedzinę: <0;+
∞), potem obliczyłem pochodną f'(x) i tam w pochodnej występuje
sgn(x) więc daje założenie, że x ≠0.
Więc punktem podejrzanym, który muszę rozpatrzeć będzie x
o = 0.
Teraz rozpisuje to tak:
Potem przechodzę do granic prawo i lewostronnych:
| | √ln(1+h|h|) | | √ln(1−h2) | |
limh→0− |
| = limh→0− |
| = i tutaj zaczyna się problem, |
| | h | | h | |
podobnie:
| | √ln(1+h|h|) | | √ln(1+h2) | |
limh→0+ |
| = limh→0+ |
| = niestety nie wiem co tutaj. |
| | h | | h | |
Zwracam się z prośbą o sprawdzenie czy tok mojego rozumowania jest poprawny oraz jeśli jest to
jak zabrać się za przedstawione
przeze mnie granice jednostronne.
24 gru 21:15
Bleee:
Przecież x=0 jako że jest krańcem dziedziny, nie będzie należał do przedziału rozniczkowalnego.
Druga sprawa... Skoro dziedzina to liczby nieujemna to jak możesz liczyć lim h−> 0
− skoro tam
funkcja nie jest określona
24 gru 22:36
Adamm:
może należeć, tkzw. pochodne jednostronne
25 gru 00:26
Adamm:
| | √ln(1+h|h|) | |
limh→0+ |
| = limh→0+ √(ln(1+h2))/h2 = 1 |
| | h | |
25 gru 00:31
simon5005: Faktycznie, postąpiłem tutaj za bardzo schematycznie, ślepo wzorując się na prostszych
przykładach jakie miałem
już rozwiązane, a tu nie jest już to takie oczywiste.
Proszę o wskazówkę jak przeprowadzić w prawidłowy sposób tutaj rozumowanie.
25 gru 00:34