| dx | ||
∫ | ||
| x*√x2+4x−4 |
| dx | ||
∫ | ||
| x√x2+4x−4 |
| t2+4 | ||
x= | ||
| 2t+4 |
| 2t2+4t−t2−4 | ||
t−x= | ||
| 2t+4 |
| t2+4t−4 | ||
t−x= | ||
| 2t+4 |
| 2t(2t+4)−2(t2+4) | ||
dx= | dt | |
| (2t+4)2 |
| 2t2+8t−8 | ||
dx= | dt | |
| (2t+4)2 |
| t2+4t−4 | ||
dx=2 | dt | |
| (2t+4)2 |
| 2t+4 | 2t+4 | 2(t2+4t−4) | ||
∫ | dt | |||
| t2+4 | t2+4t−4 | (2t+4)2 |
| 2 | 2 | dt | |||||||||||||
∫ | dt= | ∫ | = | ||||||||||||
| t2+4 | 4 |
|
| 1 | dt | t | ||||||||||||
∫ | =arctg( | )+C | ||||||||||||
| 2 |
| 2 |
| x+√x2+4x−4 | ||
=arctg( | )+C | |
| 2 |
| 1 | ||
∫ | dx= | |
| x√x2+4x−4 |
| 1 | |||||||||||||||||
∫ | |||||||||||||||||
|
| 1 | ||
t= | ||
| x |
| dx | ||
dt=− | ||
| x2 |
| dt | ||
−sgn(t)∫ | ||
| √1+4t−4t2 |
| dt | ||
−sgn(t)∫ | ||
| √2−(4t2−4t+1) |
| dt | ||
−sgn(t)∫ | ||
| √2−(2t−1)2 |
| sgn(t) | dt | ||||||||||||
− | ∫ | ||||||||||||
| √2 |
|
| √2 | dt | ||||||||||||
− | sgn(t)∫ | ||||||||||||
| 2 |
|
| 1 | 2t−1 | |||
− | sgn(t)arcsin( | )+C | ||
| 2 | √2 |
| 1 | 1−2t | ||
sgn(t)arcsin( | )+C | ||
| 2 | √2 |
| 1 |
| |||||||||||
sgn(x)arcsin( | )+C | |||||||||||
| 2 | √2 |
| 1 |
| ||||||||
sgn(x)arcsin( | )+C | ||||||||
| 2 | √2 |
| 1 | x−2 | ||
sgn(x)arcsin( | )+C | ||
| 2 | √2x |