Wielomiany
Master: 7. Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) jest równa 4.
Suma współczynników przy parzystych potęgach zmiennej x jest 3 razy większa
niż suma współczynników przy potęgach nieparzystych. Znajdź reszty z dzielenia
W(x) przez dwumiany: a) x − 1, b) x + 1, c) x2−1
24 gru 14:45
Bleee:
3k + k = 4
3k − − współczynniki przy parzystych potegach
k − − suma współczynników przy nieparzystych potegach
W(1) = 3k + k = 4k = 4
W(−1) = 3k − K = 2k = 2
Masz dwa podpunkt, wiesz jak trzeci zrobić ( mając dwa pierwsze)
24 gru 14:53
Master: Nie jestem pewien, jakbyś mógł to jeszcze zrobić
I dziękuję za sposób nie wpadłem, że dzielenie przez x−1 jest równoznaczne z wartoscią
wielomianu dla danych liczb
24 gru 16:02
wredulus_pospolitus:
W(x) = M(x)*(x2−1) + (ax+b)
więc:
W(1) = M(1)*0 + (a + b) = a + b
W(−1) = M(−1)*0 + (−a + b) = b−a
więc masz:
a+b = 4
−a + b = 2
rozwiązujesz ten prosty układ równań
Zauważ, że jeżeli masz wielomian W(x), który masz podzielić przed dwumian (x−q)
to:
W(x) = P(x)*(x−q) + r
przy czym:
W(q) = P(q)*(q−q) + r = 0 + r = r
czyli wartość wielomianu dla x=q daje Ci resztę z dzielenia tegoż wielomianu przez dwumian
(x−q)
24 gru 16:13