matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Adamm:
Można wykazać że dla f∊C
1
([0, 1]), mamy
α
1
(f)
1
∫
0
1
f(x) dx = S
n
(f) +
+ o(
)
n
n
f(1)−f(0)
gdzie α
1
(f) =
2
Pojawia się pytanie, czy istnieje podobny wynik dla f∊C
k
([0, 1]) ? tzn.
α
1
(f)
α
2
(f)
α
k
(f)
1
∫
0
1
f(x) dx = S
n
(f) +
+
+ ... +
+ o(
)
n
n
2
n
k
n
k
czy w tym przypadku też możemy znaleźć takie stałe α
1
(f), ..., α
k
(f) ? Czy ma to jakiś związek z wielomianami Taylora?
24 gru 13:04
Adamm:
1
k
S
n
(f) =
∑
k=0
n
f(
)
n
n
24 gru 13:06
Adamm:
1
k
przepraszam, S
n
(f) =
∑
k=0
n−1
f(
)
n
n
Okazało się że moje pytanie, to tak naprawdę wzór Eulera−Maclaurina
https://en.wikipedia.org/wiki/Euler%E2%80%93Maclaurin_formula
24 gru 13:37