Omikron:
Oczywiście a
n > 0. Można też łatwo sprawdzić, że ciąg a
n jest malejący.
W takim razie można skorzystać z kryterium kondensacyjnego, które mówi, że w przypadku w którym
powyższe warunki są spełnione, ciąg szereg ∑a
n będzie zbieżny ⇔ zbieżny będzie szereg ∑y
n
Ciąg y
n wygląda tak, że każdy n we wzorze ciągu a
n zmieniamy na 2
n i jeszcze dodatkowo ciąg
wymnażamy przez 2
n.
| | 2n | |
W tym przypadku yn = |
| , gdzie k = 2n |
| | 2√k | |
Czyli wystarczy sprawdzić zbieżność nowego szeregu i na tej podstawie określimy zbieżność
początkowego. Można zastosować kryterium d'Alemberta, będzie trochę żmudnych działań, w
których łatwo się pomylić, ale wychodzi granica = 0. W takim razie oba szeregi są zbieżne.