policzyć całkie
asdf: Policzyć całkie
Prosze o rozwiazanie bo juz sam nie wiem
Chcialem iść na arcsin, ale coś mi po drodze tam nie styka.
| 1 | | 2 | |
podstawienie jakie robiłem: x − |
| = |
| |
| 3 | | √3 | |
23 gru 21:07
Bleee:
P od pierwiastkiem masz
−(√3x + 1/√3)2 + 4/3
Dalej sobie poradzisz z podstawoeniem?
23 gru 21:27
jc: y
2=(1−x)(3x+1), y=t(1−x) prowadzi do parametryzacji wymiernej (Diofantes).
23 gru 21:31
jc: Może jednak lepiej tak, jak proponuje Bleee
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ale czasami można inaczej...
23 gru 21:32
Bleee:
Oczywiście pod kwadratem powinien być − a nie +
23 gru 21:37
Mila:
√−3x2+2x+1=
√3*
√−x2+23+13=
cd
=
√3*
√−(x−13)2+49
| 1 | | 2 | | 2 | |
podstawienie: x− |
| = |
| t, dx= |
| dt |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
= |
| ∫ |
| * |
| dt= |
| √3 | | √−49t2+49 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | | |
= |
| ∫ |
| dt= |
| arcsint= |
| +C |
| √3 | | √1−t2 | | √3 | | √3 | |
23 gru 22:52
Mariusz:
Pomysł jc dobry zwłaszcza jeżeli chcemy sprowadzać takie całki do całek wymiernych
gdy a < 0
Gdy a>0 parametryzacja wygląda tak y2=(t−√ax)2 ,gdzie
y2=ax2+bx+c
23 gru 23:34
asdf: Wyszło, paroma metodami porobiłem. dzieki
24 gru 09:41