Limesy
Elo: lim (23n−1−32n+1+5/8n+9n+3)
n−>∞
lim ((4n+1+1)1/2 / (8n−1)1/3
n−>∞
lim ((n!+(n+1)!/(n+1)!−2n!)
n−>∞
23 gru 20:45
Janek191:
| | 23 n −1 − 32 n +1 +5 | |
an = |
| ? |
| | 8n +9n +3 | |
23 gru 21:25
Bleee:
Tak trudno zapisać prawidłowo za pomocą nawiasow?
23 gru 21:30
Janek191:
| | 0,5*8n − 3*9n + 5 | |
an = |
| = |
| | 8n + 729*9n | |
| | 0,5*(89)n − 3 + 59n | |
= |
| |
| | (89)n + 729 | |
więc
| | 0 − 3 + 0 | | 1 | |
lim an = |
| = − |
| |
| | 0 + 729 | | 243 | |
n→
∞
23 gru 21:33
Janek191:
| | √4n+1 + 1 | |
an = |
| ? |
| | 3√ 8n − 1 | |
23 gru 21:35
Elo: @Janek191 Tak
23 gru 22:44
Elo: @Bleee Nie jestem perfekcyjny
23 gru 22:45