...
aga: W bibliotece są książki z 16 działów nauki.
Pewien czytelnik zamówił 4 książki.
Zakładając, że dowolny zestaw zamówionych książek jest jednakowo prawdopodobny, obliczyć
prawdopodobieństwo tego, że zamówione książki pochodzą z różnych działów.
Proszę o pomoc z wytłumaczeniem.
23 gru 18:51
DM: ja bym napisał tak:
ale czy to jest dobrze to nie wiem
23 gru 19:41
iteRacj@:
zamówione książki pochodzą z różnych działów ⇔ każda z czterech książek jest z innego działu
jaki jest wynik w odpowiedziach?
23 gru 22:15
Pytający:
Jak dla mnie przy takiej treści zadanie niewykonalne, bo nie wiadomo, ile książek jest w
poszczególnych działach.
Co innego, jeśliby dodać informację o tym, że zestawy zamówionych książek rozróżniamy jedynie
ze względu na liczby zamówionych książek z poszczególnych działów (bez różnicy: trylogia
Tolkiena + "Potop" czy trylogia Tolkiena + "Ogniem i mieczem"; ważne, że 3*fantasy + 1 powieść
historyczna). Wtedy zgodnie z założeniem podanym w treści szukane prawdopodobieństwo jest
równe:
| | 455 | |
| = |
| // licznik kombinacje; mianownik kombinacje z |
| | 969 | |
powtórzeniami
Skąd 2516 u Ciebie
Iteracjo?
26 gru 01:30
jc: A jak w bibliotece jest tylko 16 książek?
Wtedy z pewnością każda książka będzie z innego działu.
Coś trzeba zmienić w treści zadania.
26 gru 11:41
iteRacj@:
Ja treść zadania rozumiem tak:
W bibliotece znajdują się książki z 16 działów (każdy egzemplarz jest przydzielony tylko do
jednego działu). Czytelnik zamówia 4 książki. W każdym dziale jest wystarczająco egzemplarzy,
żeby zrealizować zamówienie.
Zakładamy, że dowolny zestaw zamówionych książek jest jednakowo prawdopodobny, czyli wszystkie
zamówione książki mogą być z tego samego działu, z dwóch lub trzech działów, lub każda jest z
innego z czterech działów.
Szukamy prawdopodobieństwa tego ostatniego zdarzenia.
Policzyłam, ile jest możliwych wyborów działów:
| | | |
wszystkie zamówione książki są z tego samego działu C161= | =16 |
| | |
| | | |
z dwóch działów C162*(C22+C21)= | *3=120*3=360 |
| | |
| | | |
z trzech działów C163*C31= | *3=560*3=1680 |
| | |
| | | |
każda jest z innego działu C164= | =1820 |
| | |
w sumie 3876 możliwości (poprzednia suma źle policzona)
z tego 1820 wyborów książek z czterech działów
26 gru 16:09
Pytający:
Jc, jeśli zestawy zamówionych książek rozróżniamy jak wyżej napisałem, to założenie z
treści:
"
dowolny zestaw zamówionych książek jest jednakowo prawdopodobny"
gwarantuje, że jest więcej niż 16 książek. Tak czy siak zgadzam się − marna treść zadania.
Iteracjo, po poprawce masz to samo, co u mnie.
26 gru 16:47
iteRacj@:
Dziekuję!
26 gru 17:01