pomoże ktoś?
NDST: W którym punkcie paraboli o równaniu y=12x2 należy poprowadzić styczną , aby była ona
równoległa do prostej 2x−y+3=0
16 lut 15:55
Basia: znasz pochodne ?
16 lut 16:01
Basia:
współczynnik kierunkowy stycznej do krzywej w p−cie x0 jest równy pochodnej funkcji w tym
punkcie
2x−y+3=0
y=2x+3
prosta równoległa musi mieć współczynnik kierunkowy a=2
f'(x) = 12*2x = x
f'(x)=2
x=2
odp. x0=2
16 lut 16:21
walet:
Po co od razu brać pochodna, bez pochodnej też się da zrobić
16 lut 16:29
Basia: da się, ale tak jest najłatwiej i najszybciej
16 lut 16:30