szereg
dejv: Zbadać zbieżność szeregu ∑(√n2+1−n)
bardzo prosze o wskazówkę
23 gru 17:16
wredulus_pospolitus:
skorzystaj z przekształcenia:
23 gru 18:11
xyz: gdzie
a = √n2+1
b = n
23 gru 18:24
grzest:
Szereg jest rozbieżny, gdyż
| | 1 | | 1 | | 1 | |
√n2+1−n = |
| = |
| ≤ |
| |
| | √n2+1+n | | n(√1+1/n2+1) | | 3n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a szereg ∑ |
| = |
| ∑ |
| jest rozbieżny. |
| | 3n | | 3 | | n | |
24 gru 10:14
jc: Literówka − nierówność w drugą stronę.
24 gru 10:30
grzest :
@jc
Oczywiście, dziękuję.
24 gru 10:54