Granica funkcji
justijusti: Oblicz granicę funkcji
lim x4 −3x +2 / x5 −4x +3
x→1
23 gru 13:39
wredulus_pospolitus:
NAWIASY

jak zapiszesz to prawidłowo to pogadamy
23 gru 13:39
23 gru 13:44
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
W(x) = x
4 − 3x + 2 ; W(1) = 0
Q(x) = x
5 − 4x+3) ; Q(1) = 0
czyli oba te wielomiany można PODZIELIĆ przez (x−1)
skorzystaj ze schematu Hornera w celu wyliczenia ile równe jest:
oraz
23 gru 13:46
6latek: (x4−3x+2)/(x−1)
(x5−4x+3)/(x−1)
23 gru 13:47
Janek191:
| | x3 + x2 + x − 2 | |
f(x) = |
| |
| | x4 + x3 + x2 + x − 3 | |
23 gru 13:53
Jerzy:
Albo zastosuj regułę H.
| | 4x3 − 3 | |
..... = limx→1 |
| |
| | 5x4 − 4 | |
23 gru 13:57
Paral: | | (x4 − 3x + 2) | |
limx→1 |
| = |
| | (x5 − 4x + 3) | |
| | (x − 1)(x3 + x2 + x − 2) | |
= limx→1 |
| = |
| | (x − 1)(x4 + x3 + x2 + x − 3) | |
| | (x3 + x2 + x − 2) | |
= limx→1 |
| = |
| | (x4 + x3 + x2 + x − 3) | |
| | 1 + 1 + 1 − 2 | | 1 | |
= [ |
| ] = [ |
| ] = 1 |
| | 1 + 1 + 1 + 1 − 3 | | 1 | |
23 gru 14:35