oblicz marżę
jezowj:
Hurtownia, będąca czynnym podatnikiem VAT, sprzedała 300 sztuk towarów po cenie sprzedaży
brutto 24,60 zł/szt. Cena zakupu netto tego towaru wynosiła 16,00 zł/szt. Oblicz marżę
zrealizowaną na sprzedaży towarów, jeśli towar był objęty podstawową stawką podatku VAT.
Poproszę o pomoc.
23 gru 13:23
wredulus_pospolitus:
1) Jaka jest PODSTAWOWA stawka podatku VAT
2) W takim razie − jaka jest cena netto ze sprzedaży
3) W takim razie − ile zarabiają na danym towarze
4) W takim razie − jaka jest marża na produkcie
23 gru 13:45
jezowj: To jest cała treść zadania. Jako stawkę podstawową podatku VAT przyjąłem 23%. Nawet nie mam
pojęcia co znaczy termin "marża zrealizowana" i co tu jest kosztem.
26 gru 13:52
jezowj: Próbowałem coś kombinować i − na podstawie tych danych − przyjmując stawkę podatku VAT 23%
zrobiłem tak:
zakładając, że hurtownia odprowadziła podatek, wyliczyłem cenę netto
24,60 : 1,23 = 20,00 zł
korzystając ze wzoru:
marża = cena − koszt / cena {zapis w ułamku zwykłym}
(20 − 16)/20 * 100% = 20% {zapis w ułamku zwykłym}
Czy to jest prawidłowa odpowiedź do tego zadania?
26 gru 14:17
26 gru 21:45
26 gru 23:16
jezowj: @Mila
Dziękuję bardzo. Teraz już wiem, o co chodzi. Wprawdzie jednej strony nie chce mi wczytać ale
wiem, w którym miejscu robiłem błąd.
Szczęśliwego Nowego Roku.
27 gru 16:18
Mila:
Wzajemnie
Wpisz ręcznie początek, to znajdziesz.
27 gru 17:03