Funkcje
AsiaS: Niech f(x)=
√x2+6x+9 i g(x)=x+3 x należy do Rzeczywistych. Które zdanie jest prawdziwe?
A. funkcje f i g są równe
B. f(x)− g(x)=0
C. f(x)+g(x)=2g(x)
Nie wiem jak przekształcić ten kwadrat pod pierwiastkiem.
23 gru 12:39
Janek191:
x2 + 6 x + 9 = (x + 3)2
23 gru 12:41
AsiaS: Czyli prawidłowa jest odpowiedź A?
23 gru 12:42
Janek191:
Nie
23 gru 12:45
Jerzy:
Nie.
23 gru 12:45
Jerzy:
Masz: f(x) = | x + 3|
23 gru 12:46
AsiaS: Racja, to w takim razie w odpowiedzi D nie powinno być dla x>−3?
23 gru 12:54
Jerzy:
Dla x > 3 ten iloraz jest też równy 1.
23 gru 12:56
AsiaS: Dobrze, dziękuję
23 gru 12:57