ciag
tomek3: Suma 4 poczatkowych wyrazow ciagu (an) okreslonego wzorem rekurencyjnym :
a1=1/3
jest rowna .. ?
zrobilem to tak :
obliczylem wzorem rekurencyjnym, ze a4 = 11/21
no i teraz podstawilem do wzoru na sume
i wynik wyszedl bledny
23 gru 00:19
Adamm:
to nie jest ciąg arytmetyczny
23 gru 00:56
Janek191:
więc
S
4 = a
1 + a
2 + a
3 + a
4 = ...
23 gru 10:00
tomek3: @Adamm
skoro to nie jest ciag arytmetyczny to jaki? bo na pewno nie geo
23 gru 21:15
Jerzy:
Ciąg nie musi być ani artmet, ani geo , a jest ciągiem.
23 gru 21:40
Tojatpy: toż to jakieś herezje @Jerzy
23 gru 22:39
Tojatpy: jak może ciąg nie być ani geometryczny ani arytmetyczny
23 gru 22:40
Adamm:
Normalnie.
Na przykład weźmy ciąg an = n2
a3−a2 = 5, a2−a1 = 3
różnica nie jest stała, więc nie jest arytmetyczny
a3/a2 = 9/4, a2/a1 = 4
iloraz nie jest stały, więc nie jest geometryczny
24 gru 00:00
wredulus_pospolitus:
Adamm ... toć to Tojatpy'owa ironia była
24 gru 00:12
sd: Bardziej Fajtłapowa
24 gru 13:08