matematykaszkolna.pl
kawntyfiaktory iteRacj@: Zaprzeczeniem zdania "Nie wszystkie lata są nieprzestępne." jest zdanie: a/ Istnieją lata przestępne. b/ Wszystkie lata są nieprzestępne. c/ Nie wszystkie lata są przestępne. a/ czy b/ ?
22 gru 22:47
Bleee: Nie wszystkie lata są nieprzestepne znaczy tyle co... Istnieją lata przestepne. Więc zaprzeczeniem do tego zdania będzie
22 gru 22:51
Bleee: Natomiast w kwantyfikatorach że zmieniasz wszystkie kwantyfikatory (od lewej).... (*)
22 gru 22:55
Bleee: (*).... I tutaj nie jestem pewien, ale wydaje mi się że zaprzeczanie było do pojawienia się pierwszego istnieje, który zmieniamy i wszystko później (kwantyfikatory) pozostawały już bez zmian
22 gru 22:57
iteRacj@: Czyli odpowiedź b/. Nie zauważyłam, że odpowiedź a/ jest taka sama podane zdanie.
22 gru 23:04
iteRacj@: Dziękuję za pomoc, nad zapisem z kwantyfikatorami zastasnowię się już jutro.
22 gru 23:09
Pytający: To zostawię do przeanalizowania: "Nie wszystkie lata są nieprzestępne." ⇔ "Istnieje rok przestępny." ~(∀rok(~przestępny(rok))) ⇔ ∃rok(przestępny(rok)) Zaprzeczenie: "Wszystkie lata są nieprzestępne." ⇔ "Nie istnieje rok przestępny." ∀rok(~przestępny(rok)) ⇔ ∼(∃rok(przestępny(rok)))
22 gru 23:14
iteRacj@: Dla przećwiczenia dodam: c/ Nie wszystkie lata są przestępne. ⇔ Istnieje rok nieprzestępny. ~(∀rok(przestępny(rok)) ⇔ ∃rok(∼przestępny(rok)) Zaprzeczenie: Wszystkie lata są przestępne.(Każdy rok jest przestępny.) ⇔ Nie istnieje rok nieprzestępny. ∀rok(przestępny(rok) ⇔ ∼∃rok(∼przestępny(rok))
23 gru 09:19
Pytający:
23 gru 16:35
xyz: Nie kazdy rok przestepny jest co 4 lata emotka
23 gru 18:30
iteRacj@: Dziękuję za odpowiedzi. @xyz Nie zapominam, że 2100 nie będzie przestępny, (chociaż na połoninach, na niebieskich, to nie już nie będzie miało znaczenia : ))).
23 gru 21:01