wykaż że
maturaatakuje: Wykaż, że reszta z dzielenia liczby x=4313−1717 przez 10 jest równa 6.
22 gru 21:19
wredulus_pospolitus:
4313 = (40 + 3)13 ≡10 313 = 3*312 = 3*96 ≡10 3*(−1)6 = 3*1 = 3
1717 = (20 − 3)17 ≡10 (−3)17 = (−3)*316 = (−3)*98 ≡10 (−3)*(−1)6 = (−3)*1 =
−3
3 − (−3) = 6
22 gru 21:28
maturaatakuje: Chyba nie bardzo rozumiem. Zaczęłam od tego, że reszta z dzielenia liczby przez 10 jest taka
sama jak ostatnia cyfra tej liczny.
Wiem, że co czwarta potęga liczby 43 ma taką samą cyfrę na końcu i 4313=433*4*43 oraz
wiem, że co czwarta potęga liczby 17 ma taką samą cyfrę na końcu i 1717=174*4*17.
Tak na "chłopski rozum" wiem jak to wytłumaczyć, jeżeli od liczby x, której ostatnia cyfra jest
równa 3 odejmuję liczbę y, której ostatnia cyfra jest równa 7 i x>y to ostatnia cyfra wyniku
to 6, ale nie wiem, jak zapisać to tak matematycznie. Mogę prosić o pomoc?
22 gru 21:35
maturaatakuje: Z tym x może zły przykład, bo z treści zadania wynika, że x=4313−1717, więc załóżmy, że
tam jest dowolna inna literka...
22 gru 21:36
wredulus_pospolitus:
zauważ, że 43
n = (40 + 3)
n
dla dowolnej potęgi 'n' taki nawias będzie miał postać:
| | | | | |
40n + | 40n−1*3 + .... + | 40*3n−1 + 3n (patrz temat: rozwinięcie |
| | | |
dwumianowe)
więc wszystkie liczby poza 3
n mają w sobie 40 ... czyli będą miały ostatnią cyfrę równą 0 ...
więc NAS NIE INTERESUJĄ)
analogicznie z 17
n = (20 − 3)
n
więc ostatnia cyfra liczby x = 43
13 − 17
17
będzie taka sama co ostatnia cyfra liczby 3
13 − (−3)
17
22 gru 21:39
maturaatakuje: Chyba już rozumiem. Nie miałam po prostu jeszcze tych tematów, dlatego chciałam iść trochę
dookoła chyba. Dziękuję za pomoc, miłego wieczoru!
22 gru 21:42
Adamm:
4313−1717 ≡ 313−(−3)17 = 313+317 (mod 10)
φ(10) = 4
313+317 ≡ 3+3 = 6 (mod 10)
23 gru 00:01