zadanie z algebry
saseta13: zad.2 Zapisz w postaci wyrażenia algebraicznego odpowiedzi do następujących pytań. Jakie
warunki musi spełniać liczba x ?
a) w zawodach sportowych brało udział x uczestników. 2/5 ogółu zawodników stanowili chłopcy.
ile dziewcząt startowało w tych zadowdach?
b) jaka liczba dwucyfrowa, której cyfrą dziesiątek jest x , a cyfra jedności jest o 3 mniejsza
od cyfry jaj dziesiątek ?
16 lut 15:54
Basia:
(a)
x musi być liczbą całkowitą podzielną przez 5 i dodatnią
l.dz=x−25x=35x
(b)
liczba ma postać
xy
y=x−3
x−3≥0
x≥3
liczba=10x+y = 10x+x−3=11x−3
16 lut 15:57