matematykaszkolna.pl
Kawiarnia Maciess: Cztery małzeństwa wchodzą do kawiarni. Na ile sposób mogą wejść do środka jeśli każdy z panów przepuszcza przynajmniej swoją żone.
22 gru 19:13
wredulus_pospolitus: Wszystkich możliwości wejść jest dokładnie 8!.
 8! 
W połowie z nich mężczyzna z pary 1 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje

2 
możliwości.
 8! 
W połowie z nich mężczyzna z pary 2 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje

22 
możliwości.
 8! 
W połowie z nich mężczyzna z pary 3 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje

23 
możliwości.
 8! 
W połowie z nich mężczyzna z pary 4 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje

24 
możliwości. I masz wynik emotka
22 gru 19:38
Maciess: Wynik jest dobry, tylko musze to "przetrawić"
22 gru 20:00
Maciess: Nie rozumiem jak tak szybko zauwazyłes ze to akurat połowa sytuacji odpada. Zdradź mi swój tok rozumowania
22 gru 20:29
wredulus_pospolitus: Słuchaj ... wchodzi kolejno 8 osób ... wśród nich jest małżeństwo Kowalskich. W połowie przypadków przed żoną wejdzie mąż ... a w połowie przypadków to żona wejdzie zanim mąż będzie w środku. Bo są tylko dwie takie możliwości (któreś z nich musi wejść przed drugim ... bo razem nie wejdą przecież )
22 gru 20:58
wredulus_pospolitus: dlatego odrzucamy te sytuacje kiedy mąż kowalskiej wchodzi przed małżonką później patrzymy na sytuacje (już patrząc tylko na te gdzie Kowalska wchodzi przed jej mężem) z Nowakami i sytuacja jest dokładnie taka sama: albo Nowak wejdzie przed Nowakową albo będzie na odwrót (szansa jest 'fifty−fifty' ) więc znowu odrzucamy połowę z możliwości które braliśmy pod uwagę później patrzymy na Wójcików i sytuacja się powtarza no i na końcu patrzymy na Wiśniewskich.
22 gru 21:01
wredulus_pospolitus: Inne podejście do sytuacji:
 1 
jaka jest szansa, że Kowalska wejdzie przed Kowalskim?

2 
 1 
jaka jest szansa, że Nowakowa wejdzie przed Nowakiem?

2 
 1 
a Wójcikowa ?

2 
 1 
no i Wiśniewska ?

2 
wszystkich możliwych 'ustawień' będzie 8!
 1 8! 
a takich, że KAŻDA z kobit wejdzie przed swoim mężem będzie 8! *(

)4 =

2 24 
22 gru 21:04
Maciess: "Bo są tylko dwie takie możliwości (któreś z nich musi wejść przed drugim" dobra tego mi brakowało zrobiłem z 50 zadanek to juz człowiek nie myśli trzeźwo. Dziękuje ze chciało Ci się to tłumaczyć tak łopatologicznie dla mnie emotka
22 gru 21:07
wredulus_pospolitus: zauważ, że drugie podejście (pierwsze w sumie też, chociaż tam nie aż tak wprost to czynię) wykorzystuje PRAWDOPODOBIEŃSTWO A −−− każda kobiet weszła do restauracji wcześniej niż jej mąż
 1 
P(A) = (

)4
 2 
#Ω = 8! (tyle jest ogólnie możliwych ułożeń ośmiu osób w szeregu) więc:
 1 #A 1 8! 
(

)4 =

⇔ #A = 8!*(

)4 =

emotka
 2 8! 2 24 
22 gru 21:10
Pytający: Albo tak:
nawias
8
nawias
nawias
2
nawias
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

// masz tak jakby 8 numerków do rozdania tym 8 osobom (oznaczające

kolejność wchodzenia), kolejno losujesz po 2 numerki dla kolejnych małżeństw, wśród wylosowanych 2 numerków żona zawsze dostaje ten mniejszy numerek, bo ma wchodzić pierwsza
22 gru 23:28