Kawiarnia
Maciess: Cztery małzeństwa wchodzą do kawiarni. Na ile sposób mogą wejść do środka jeśli każdy z panów
przepuszcza przynajmniej swoją żone.
22 gru 19:13
wredulus_pospolitus:
Wszystkich możliwości wejść jest dokładnie 8!.
| | 8! | |
W połowie z nich mężczyzna z pary 1 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje |
| |
| | 2 | |
możliwości.
| | 8! | |
W połowie z nich mężczyzna z pary 2 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje |
| |
| | 22 | |
możliwości.
| | 8! | |
W połowie z nich mężczyzna z pary 3 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje |
| |
| | 23 | |
możliwości.
| | 8! | |
W połowie z nich mężczyzna z pary 4 wchodzi przed żoną −−− odrzucamy. Zostaje |
| |
| | 24 | |
możliwości.
I masz wynik
22 gru 19:38
Maciess: Wynik jest dobry, tylko musze to "przetrawić"
22 gru 20:00
Maciess: Nie rozumiem jak tak szybko zauwazyłes ze to akurat połowa sytuacji odpada. Zdradź mi swój tok
rozumowania
22 gru 20:29
wredulus_pospolitus:
Słuchaj ... wchodzi kolejno 8 osób ... wśród nich jest małżeństwo Kowalskich.
W połowie przypadków przed żoną wejdzie mąż ... a w połowie przypadków to żona wejdzie zanim
mąż będzie w środku. Bo są tylko dwie takie możliwości (któreś z nich musi wejść przed drugim

... bo razem nie wejdą przecież

)
22 gru 20:58
wredulus_pospolitus:
dlatego odrzucamy te sytuacje kiedy mąż kowalskiej wchodzi przed małżonką
później patrzymy na sytuacje (już patrząc tylko na te gdzie Kowalska wchodzi przed jej mężem) z
Nowakami i sytuacja jest dokładnie taka sama: albo Nowak wejdzie przed Nowakową albo będzie na
odwrót (szansa jest 'fifty−fifty' ) więc znowu odrzucamy połowę z możliwości które braliśmy
pod uwagę
później patrzymy na Wójcików i sytuacja się powtarza
no i na końcu patrzymy na Wiśniewskich.
22 gru 21:01
wredulus_pospolitus:
Inne podejście do sytuacji:
| | 1 | |
jaka jest szansa, że Kowalska wejdzie przed Kowalskim? |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
jaka jest szansa, że Nowakowa wejdzie przed Nowakiem? |
| |
| | 2 | |
wszystkich możliwych 'ustawień' będzie 8!
| | 1 | | 8! | |
a takich, że KAŻDA z kobit wejdzie przed swoim mężem będzie 8! *( |
| )4 = |
| |
| | 2 | | 24 | |
22 gru 21:04
Maciess: "Bo są tylko dwie takie możliwości (któreś z nich musi wejść przed drugim" dobra tego mi
brakowało

zrobiłem z 50 zadanek to juz człowiek nie myśli trzeźwo. Dziękuje ze chciało Ci
się to tłumaczyć tak łopatologicznie dla mnie
22 gru 21:07
wredulus_pospolitus:
zauważ, że drugie podejście (pierwsze w sumie też, chociaż tam nie aż tak wprost to czynię)
wykorzystuje PRAWDOPODOBIEŃSTWO
A −−− każda kobiet weszła do restauracji wcześniej niż jej mąż
#Ω = 8! (tyle jest ogólnie możliwych ułożeń ośmiu osób w szeregu)
więc:
| | 1 | | #A | | 1 | | 8! | |
( |
| )4 = |
| ⇔ #A = 8!*( |
| )4 = |
| |
| | 2 | | 8! | | 2 | | 24 | |
22 gru 21:10
Pytający:
Albo tak:
| | | | |
// masz tak jakby 8 numerków do rozdania tym 8 osobom (oznaczające |
| |
kolejność wchodzenia), kolejno losujesz po 2 numerki dla kolejnych małżeństw, wśród
wylosowanych 2 numerków żona zawsze dostaje ten mniejszy numerek, bo ma wchodzić pierwsza
22 gru 23:28