Punkty D i E dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy odcinki
x: Punkty D i E dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy odcinki mające taką samą długość (AD=DE=EB).
Punkt F jest środkiem boku BC. Odcinki CE i DF przecinają się w punkcie G. Obliczyć stosunek
pola trójkąta CDG do pola ABC
22 gru 15:58
Eta:

Pola oznaczyłam przez w i u
2u=2w
P(ABC)= 9w , P(CDG)=2w
22 gru 17:27
Kozaczek: A dlaczego 2u = 2w ? ?
22 gru 18:57
wredulus_pospolitus:
Kluczowe jest:
P
GFC = P
GFB
także:
P
DEG = P
EGB (z tego samego powodu co wcześniejsze)
P
DFB = P
ADC = P
CEB (zastanów się dlaczego) (tutaj jeszcze nie wiesz, że to = 3w

)
stąd mamy:
2w + u = w + 2u ⇒ w = u ⇒ P
DGC = 2w oraz P
ABC = 9w
22 gru 19:03